top of page

De Rentmeesterhoeve doorheen de geschiedenis

Middeleeuwen tot Nieuwe tijden

"In het kasteel van Reningelst woonde familie van Lady Di”

In de jaren 1100 à 1200 droegen de Heren van Reningelst ook de naam "van Reninghelst". Vermoedelijk woonden ze op een versterkte hoeve nabij de kerk. Naar het schijnt verwaarloosde de familie de Cortewylle, (eveneens heren van Watou) hun Reningelstse heerlijkheid. Vanaf 1527 bouwde de familie de Longueval deze herenhoeve geleidelijk tot kasteel om.

Op 4 juni 1608 kwam de heerlijkheid Reningelst in het bezit van de familie Bulteel, die het kasteel verbouwde tot een riante residentie met veel koper versierd. Een andere tak van de familie Bulteel was in de loop van de 16de eeuw wegens heersende godsdiensttroebelen in deze streek naar Engeland gevlucht. Het is in deze tak dat we Louisa Emily Charlotte Bulteel (1828-1892), de betovergrootmoeder van Lady Diana Spencer (1961-1997) moeten situeren. Louisa Bulteel was gehuwd met Baron Edward Baring, directeur van de Bank of England. Hun dochter Margaret trouwde met Charles Spencer, de overgrootvader van Lady Di. Marie Elisabeth Bulteel, zus van Louisa, had als eredame van Queen Victoria (1819-1901) nauwe relaties met het Engelse koningshuis.

Franse revolutie tot de Groote Oorlog

“Slechts een geplunderde puinhoop bleef over”

Op 6 september 1793 stak het Franse leger, dat zich van op de nabijgelegen Zwarteberg door het Oostenrijkse bewind alhier bespied voelde, het kasteel in brand. Graaf Albert François de la Basecque ontvluchtte zijn domein en trouwde hetzelfde jaar in London. Toen hij op 24 april 1802 terugkeerde, vond hij slechts een geplunderde puinhoop van `de 7 torren' terug. Hij overleed zonder nazaten op nieuwjaarsdag 1840. In 1918 werd de bijhorende windmolen op de gelijknamige heuvel 'Kasteelmolen' door het Engelse leger platgebrand. Tijdens het Duitse offensief in maart 1918 raakte de grafsteen van de familie Bulteel in de kerk van Reningelst zwaar beschadigd. De Britse luitenant-kolonel Francis Mildway, zoon van Georgina Frances Bulteel (andere zus van Louisa) liet de familiegrafsteen in Groot-Brittannie restaureren. Na de oorlog werd die bevestigd tegen een van de moerpijlers van de kerk van Reningelst.

De Rentmeesterhoeve

“Na restauratie wordt de Rentmeesterhoeve uniek logeeradres in de Westhoek”

Vandaag de dag getuigt alleen nog een restant van de slotgracht, alsook de typische, ronde dakconstructie van de schuur van de aanpalende kasteelhoeve. In het dorp blijft het kasteel vereeuwigd op een pentekening en een olieverfschilderij waarvan de meesters en de data ongekend zijn. De familie Verdonck `beheerde' jarenlang de huidige boerderij. Sedert 2008 baten Filip en Ann Bekaert-Bouton de gerestaureerde "Rentmeesterhoeve" uit als `bed and breakfast'. Eén van de kamers werd er 'Princess of hearts' gedoopt, met veel respect voor haar voorouders, de Heren van Reningelst.

CONTACTEER DE RENTMEESTERHOEVE

Reningelstplein 5
8970 Reningelst (Poperinge)

+32 477 37 92 86

BTW BE 0882.317.344

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
bottom of page